EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Original Objecte digital not accessible

Àrea d'identificació

Tipus d'entitat

Corporate body

Forma autoritzada del nom

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Forma(es) paral·lela(es) del nom

Forma(es) normalitzada del nom, d'acord a altres regles

  • EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Altra(es) forma(es) del nom

  • Eina, Escola de Disseny
  • Eina, Escola de Disseny i Art
  • Escola Eina
  • Eina

Identificadors per a organismes

Àrea de descripció

Dates d'existència

1966-

Història

Els antecedents d’EINA es remunten a l’any 1953, quan un grup de joves artistes pensen en crear una nova escola dedicada a la plàstica, inspirada en la Bauhaus. Aquesta idea nasqué d’unes converses al Cercle Artístic, a la Plaça de Catalunya, el 1953, on un grup de dos-cents artistes es mobilitzaren per tal de plantejar-se "els problemes de l’art vivent com a alternativa a les institucions oficials existents" (Ràfols, 1987). D’aquestes reunions van sortir uns poders atorgats i signats perquè un petit grup treballés per obtenir una escola, unes exposicions i un museu com alternativa a les institucions existents. Fruit del treball d’aquest grup es va crear l’any 1956, l’Associació d'Artistes Actuals, presidida per Alexandre Cirici i Pellicer, i es va promoure l’escola d’art FAD (1959). L’any 1963, la manca de suport econòmic va obligar a tancar l’escola. El mateix any, es funda l’escola Elisava a l’empar del CICF (Centre d’Influència Catòlica Femenina). Tres anys més tard, al 1966, les fortes discrepàncies ideològiques amb la direcció del CICF van ser motiu de tensió entre aquest i un grup de professors de l’escola. La decisió per part de la institució de suprimir les classes de cinema d’en Romà Gubern contra l’opinió del grup directiu de l’escola van provocar la ruptura definitiva i la marxa de gran part del professorat i d’un grup d’alumnes el 20 de setembre de 1966.

La resposta d’aquest grup format per l'Albert Ràfols-Casamada, l'Alexandre Cirici i Pellicer, el Federico Correa, el Josep Alemany, l'America Sánchez, l'Enric Steegman, la Maria Girona i el Joan Antoni Blanch, va ser la fundació de l’escola mixta EINA, l’any 1967. Aquest grup d’intel·lectuals, tècnics i artistes, preocupats per oferir uns estudis d’Art i Disseny avantguardistes i oberts a nous criteris culturals i humanistes, van crear un escola concebuda des dels seus inicis com un centre dedicat al disseny i a l’art, amb una doble vessant: receptiva i activa. D'una banda, com un lloc de reunió i d’intercanvi d’idees i, de l’altre, com un centre pedagògic de preparació professional. El finançament es va resoldre amb aportacions, algunes a fons perdut, de persones vinculades, bé directament amb l’escola com diversos professors, bé pertanyents a l’àmbit cultural del país, com Sigfrid Blume o Antoni de Senillosa.

El novembre de 1966, es lloga la Casa Manuel Dolcet, situada a l’Avinguda de Vallvidrera, 44. La primera reunió organitzativa va tenir lloc el dia 22 de novembre de 1966, a l’estudi d’en Xavier Miserachs. D’aquesta reunió va sorgir el primer programa general, on es preveien quatre cursos, dos de comuns, un d’especialitat i un de tesi. El mes de gener de l’any 1967 van començar les classes sota la direcció d’Albert Ràfols-Casamada. L’escola ofereix en aquell moment tres especialitats: disseny gràfic, disseny industrial i interiorisme. Els professors que van donar classe regularment durant aquest primer semestre, van ser Josep Alemany, Joan Antoni Blanc, Anna Bricall, Alexandre Cirici, Federico Correa, Jordi Gali, Josep Grau-Garriga, Román Gubern, Josep Guinovart, Lluís Izquierdo, Xavier Miserachs, M. Antonia Pelauzi, Domènec Peraferrer, Enric Poblet, Juan Carlos Pérez Sánchez, Albert Ràfols-Casamada, Manuel Sacristán, Enric Tous i Jaume Verdaguer.

El capital inicial de l’entitat es va incrementar l’any 1968, quan es constituí la Societat Limitada EINA amb aportacions individuals de diferents professors i amics. Els primers anys no van ser fàcils, doncs es tractava de posar en marxa, sense recursos econòmics externs, una nova iniciativa cultural i un projecte intel·lectual que apostava per la renovació de la pedagogia de l’art i per l’inici d’una pedagogia del disseny que, partint d’uns referents forans de prestigi indiscutibles, com la Bauhaus i la HfG d’Ulm, havia de desenvolupar-se en un context local molt diferent. Això va provocar que EINA creixés i es desenvolupés, a base de crisis entre les alumnes i el Consell Directiu, per desavinences en el pla d’estudis i conceptes de l’ensenyament. La més significativa va tenir lloc entre gener i febrer de 1971, quan un grup d’alumnes liderats per en Pau Joan Vidal, alumne de tercer curs, van redactar un manifest en el que resumien les seves queixes i el que per ells havia de ser l’escola. La resposta de l’escola va ser la creació d’una comissió mixta de professors i alumnes que durant les setmanes posteriors va estudiar la reestructuració de l’escola en diferents aspectes.

Durant el curs 1982-1983, el Foment de les Arts Decoratives atorga a EINA la seva medalla de plata. Durant el curs 1987-1988, es va celebrar el vintè aniversari de la fundació de l’escola. Entre els diferents actes que van tenir lloc, destaca l’exposició EINA, vint anys d’avantguarda 1967-1987 i l’edició d’un llibre homònim. L’onze de gener de 1988 el Consell Executiu de la Generalitat de Catalunya atorga a EINA la Creu de Sant Jordi. Aquell mateix any EINA rep el "Premio Habitácola'88 a la mejor orientación pedagógica" otorgat pel ARQ-INFAD.

EINA es constitueix en fundació el 24 d’octubre de 1990 i es nomenen com a patrons Albert Ràfols-Casamada, Maria Girona, Miquel Espinet, Antoni Marí, J. E. Lahosa, J. E. Hernández Cros, Josep Alemany, Toni Miserachs i Mercè Valeri.

L’any 1994, EINA signa un conveni de col·laboració amb la Universitat Autònoma de Barcelona que la vincula amb aquesta universitat i permet als seus alumnes obtenir el títol de Graduat Superior en Disseny d’interiors, Disseny gràfic i Disseny de producte com a titulació pròpia de nivell superior. Aquest conveni va exigir l’organització dels estudis d’una manera més sistemàtica, reglada i vertical, en la que cada especialitat assumia un important grau d’autonomia. L’inici del curs 1994-95 coincideix amb la inauguració de la nova seu d’EINA al Palau de Sentmenat. Aquesta cessió va ser possible gràcies a un conveni amb l’Ajuntament de Barcelona. Amb aquesta nova seu, l’escola es dotava d’unes instal·lacions molt més amplies que li permeteren començar a comptar amb tallers i laboratoris.

El curs 1996-1997 s’inicia amb la direcció de Toni Miserachs. L'any 1997 EINA guanya el "Premio Habitácola 1997 a la mejor escuela", otorgat pel ARQ-INFAD. Al novembre de 1998, la directora de l’escola Toni Miserachs, presenta la seva dimissió. El curs acaba amb una direcció col·legiada, compartida per l'Antoni Marí i l'Oriol Pibernat. A partir del curs següent i fins l'any 2016, se’n faria càrrec de la direcció de l’escola Oriol Pibernat i Octavi Rofes, com a director i sotsdirector, respectivament.

El curs 2010-2011 va suposar l’adaptació dels estudis de graduat superior al nou Espai Europeu d'Ensenyament Superior. D’aquesta manera, els estudis de graduat es van començar a extingir, deixant pas a uns nous estudis oficials de Grau de disseny. L’oferta acadèmica s’ha anat complementant en els últims anys amb diverses titulacions de màsters i postgraus.

El mes de gener del 2017, el patronat de la Fundació EINA anomena com a directora del centre i sotsdirector, a l'Anna Pujadas i l'Enric Mas, respectivament.

Llocs

Casa Manuel Dolcet. Avinguda de Vallvidrera, 44 bis (Barcelona) (seu des de 1966 fins 1994)
Palau de Sentmenat. Passeig Santa Eulàlia 25 (Jardins de Can Sentmenat, Barcelona) (seu des de 1994)
Sala d’exposicions EINA. Espai Barra de Ferro. Carrer Barra de Ferro, 2 (Barcelona)

Estatus jurídic

L’entitat es va finançar als seus inicis amb aportacions a fons perdut dels professors fundadors de l’escola. L’any 1968, es va constituir la Societat Limitada EINA i es va augmentar el capital amb el mateix sistema d’aportacions individuals d’amics i professors (de 1500 ptes. per càpita). Posteriorment, EINA va adoptar les formes jurídiques de cooperativa (Sociedad Cooperativa Disseny, 1977-1985), d’associació (Associació EINA, 1986-1990) i, finalment, en 1990 es constitueix en fundació privada sense ànim de lucre. (Fundació Privada EINA)

Funcions, ocupacions i activitats

Mandats/Fonts d'autoritat

Estructura/genealogia interna

Context general

Àrea de relacions

Organisme relacionat

Elisava Escola Superior de Disseny i Enginyeria de Barcelona (1961-)

Identifier of related entity

EINA RA5

Tipus de relació

temporal

Dates de la relació

Descripció de la relació

Organisme relacionat

Campi Valls, Isabel (1951-)

Identifier of related entity

EINA RA8

Tipus de relació

associative

Dates de la relació

1997 - 2014

Descripció de la relació

Professora d'EINA

Organisme relacionat

Olivé, Xavier (1948-)

Identifier of related entity

EINA RA19

Tipus de relació

associative

Dates de la relació

1967 - ?

Descripció de la relació

Estudiant, professor i coordinador d'estudis.

Organisme relacionat

Ràfols Casamada, Albert (1923-2009)

Identifier of related entity

EINA RA2

Tipus de relació

associative

Dates de la relació

1966 - 2009

Descripció de la relació

Fundador, director i professor d'EINA. També va ser patró de la Fundació EINA.

Organisme relacionat

Cirici i Pellicer, Alexandre (1914-1983)

Identifier of related entity

EINA RA9

Tipus de relació

associative

Dates de la relació

1966 - 1983

Descripció de la relació

Fundador i professor d'EINA.

Organisme relacionat

Alemany Barris, Josep (1940-)

Identifier of related entity

RA12

Tipus de relació

associative

Dates de la relació

1966

Descripció de la relació

Fundador i professor d'EINA des del 1967. També va ser patró de la Fundació EINA.

Organisme relacionat

Girona i Benet, Maria (1923-2015)

Identifier of related entity

EINA RA6

Tipus de relació

associative

Dates de la relació

Descripció de la relació

Professora d'EINA, va formar part del grup de professors que va fundar l'escola.

Organisme relacionat

D'EINA, Associació d'Exalumnes (2001-2007)

Identifier of related entity

EINA RA7

Tipus de relació

associative

Dates de la relació

Descripció de la relació

D'EINA va ser l'associació d'exalumnes d'EINA.

Access points area

Punts d'accés per matèria

Punts d'accés per lloc

Occupations

Àrea de control

Authority record identifier

EINA RA1

Identificador de la institució

Regles o convencions

Norma d'estructura de les dades: ISAAR (CPF) - International Standard Archival Authority Record For Corporate Bodies, Persons and Families. 2nd ed. Camberra: International Council on Archives, 2004.
Norma de referències bibliogràfiques: Norme internationale ISO 690:1987 (F) : documentation, références bibliographiques, contenu, forme et structure. [Genève]: ISO, cop. 1987.

Estat d'elaboració

Final

Nivell de detall

Complet

Dates de creació, revisió i eliminació

2014.01.14

Idioma(es)

  • català

Escriptura(es)

  • llatí

Fonts

EINA escola de disseny i art: dossier de presentació. Barcelona: EINA, 1999.

Ràfols-Casamada, Albert. "Notes per a una història d'EINA". En: Villena, Josep Maria (coor.). Eina, escola de disseny i art: 1967-1987, vint anys d'avantguarda. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura, 1987, p. 11-41.

Notes de manteniment

Registre d’autoritat creat per Rubén Alcaraz Martínez.

  • Portaretalls

  • Exporta

  • EAC

Matèries relacionades

Llocs relacionats